БСП ще сезира Конституционния съд, ако президентът не наложи вето на

...
БСП ще сезира Конституционния съд, ако президентът не наложи вето на
Коментари Харесай

БСП ще сезира КС, ако президентът не наложи вето на оръжието за Украйна, заяви Корнелия Нинова

БСП ще сезира Конституционния съд, ако президентът не наложи несъгласие на контракта за снабдяване на оръжие от България за Украйна. Това сподели пред кореспонденти в Кюстендил водачът на партията Корнелия Нинова. Тя сподели още, че е оптимист за сформиране на държавно управление с третия мандат, само че отхвърли да предвижда възможната коалиция, която би могла да се образува.



И Корнелия Нинова, и Борислав Гуцанов, които пристигнаха на срещата с локалния актив на социалистите в Кюстендил, са безапелационни, че България не трябва да дава оръжие на Украйна:

" Първият вид е президентът да го спре и да върне закона и да се премисли в Народното събрание това решение. Защото президентът неведнъж е правил изказвания, че това би ни въвлякло във война - персонално той ги е правил. А в този момент се оказа, че неговият длъжностен кабинет и неговият министър на защитата е подписал този контракт. Ако президентът не наложи (вето), ние ще стартираме организация за Конституционния съд. Решението е противоконституционно и се веселя, че доста конституционалисти, сътрудници адвокати се изрекоха - поради следното: В договорът, който е подписан, написа, че оттук насетне Министерският съвет може независимо, на закрито съвещание, да трансформира листата на оръжията или боеприпасите, които се доставят, да трансформира изискванията по контракта. Международните контракти не могат да се трансформират от Министерски съвет, те би трябвало да минат на ратификация в Народното събрание наложително. Това е тотално нарушаване на Конституцията. Аз съм сигурна, че това ще бъде анулирано. По-добре да го спрем в точния момент, тъй като представете си, че тръгне този контракт и по-късно Конституционният съд се произнесе, че е противоконституционен след 2-3 месеца. По-добре в този момент да се спре и се надявам Радев да прояви разсъдък ", сподели Корнелия Нинова.

Тя разяснява какви са упованията измежду социалистите за третия мандат за сформиране на държавно управление: " Аз съм оптимист за третия мандат, тъй че ще забележим ". Според нея носителите на втория мандат " Продължаваме промяната " слагат условия, които не им подсигуряват болшинство.

На въпрос на кого ще бъде връчен третият мандат отговори сбито: " Както реши президентът ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР